Спирачната течност е един от най-важните компоненти на спирачната система, служи като средство за пренасяне на спирачната сила от главния спирачен цилиндър към спирачките на колелата. В допълнение към основната задача, спирачната течност трябва да смазва хидравличните компоненти и да ги предпазва от корозия. Спирачната течност трябва да има постоянен вискозитет и висока точка на кипене, доколкото е възможно при всички температури и условия на работа, за да се предотврати образуването на задръствания. Спирачната течност е износващ се компонент и трябва да бъде задължителна част от годишната инспекция и да бъде заменена, ако е необходимо.
Bosch проектира и произвежда спирачни системи в световен мащаб в съответствие със строгите стандарти за качество, за да осигури необходимите показатели за изпълнение през целия жизнен цикъл на продуктите.
Спирачните течности трябва да имат постоянен вискозитет и точка на кипене, която отговаря на стандартите за безопасност. Независимо от това, техните свойства неизбежно се влошават по време на работа.
Спирачните течности са хигроскопични, т.е. те абсорбират влагата. Това позволява да се гарантира, че в спирачната система няма капки вода, които да причинят спиране на спирачките поради корозия и замръзване при ниски температури. Колкото повече вода се разтваря в спирачната течност, толкова по-ниска е нейната точка на кипене и толкова по-висок е вискозитетът при ниски температури. Например, 3% от водата ще доведе до спадане на температурата на кипене от 230 ° C до 165 ° C.
При генериране на излишна топлина по време на спиране, спирачната течност може да се нагрее над допустимата граница за нея, тя ще кипи и ще има задръствания. Сместа от течност и пара ще стане свиваема, което може да доведе до “повреда” на спирачния педал и в резултат на това да не се постигне ефективно спиране и да откажат спирачките.
Спирачната течност е износващ се компонент и трябва да бъде задължителна част от годишната проверка и подмяна.
Препоръчва се да се спази времето за подмяна на спирачна течност.

Кога се подменя спирачна течност с нова:

  • Ако спирачната течност е била навлажнена с повече от 3%
  • При ремонт на спирачни механизми;
  • Ако колата не е била използвана дълго време.
  • При закупуване на автомобил втора употреба
  • Повечето спирачни течности са класифицирани според стандарта DOT – Министерство на транспорта (Department of Transportation, USA).

Какво означават различните цифри след DOT-а?

DOT 3 – икономична опция за по-стари и сравнително бавни автомобили с барабанни спирачки или предни дискови спирачки
Замяна най-малко веднъж годишно
DOT 4 – Течност с висока точка на кипене и по-дълъг експлоатационен срок (до две години); Използва се върху модерни автомобили с дискови спирачки и на двете оси
DOT 4 Super – за модерни автомобили без ABS / ESP
Има подобрени характеристики срещу образуването на мехурчета от пари при високи температури и увеличен интервал на смяна(от две до три години).
DOT 4 HP има по-нисък вискозитет, така че увеличаването и намаляването на налягането в електронните спирачни системи може да се случи много бързо;
Препоръчва се за автомобили с ABS, ASR, ESP и др.
DOT 5.1 * – максимален експлоатационен живот (до три години) за автомобили с голям обем на двигателя, спортни автомобили и ектремно шофиране

Забележка: Силиконовите течности от клас DOT 5 трябва да се различават от полигликоловия DOT 5.1. За тази цел опаковката допълнително се обозначава: DOT 5 – SBBF (“спирачна течност на силиконова основа” – спирачна течност на базата на силикон); DOT 5.1 – NSBBF (“спирачна течност на основата на силиций” – спирачна течност, която не се основава на силикон).
Моля, обърнете внимание! Течностите на силиконова основа са несъвместими с другите !
Спирачните течности от класове DOT 3, DOT 4 и DOT 5.1 са взаимозаменяеми, но не е желателно да се смесват, тъй като основните им свойства се влошават.
За максимална сигурност вижте спецификациите на производителя на автомобила, за да сте сигурни, че използвате правилния тип спирачна течност.