Когато есента е в разгара си, а зимата е скрита зад ъгъла, време е да помислим, да осигурим перфектна видимост на предното стъкло на автомобила. Смяната на автомобилните чистачки за много хора е нещо незначително, но всъщност е изключително важно. Тези гумени помощници, наричани от собствениците на автомобили “чистачки” почистват предното стъкло от дъжд, сняг, мръсотии – всичко това влошава видимостта на пътя. Така че, наличието на нови и висококачествени стъклочистачки е гаранция за добра видимост и повишаване на вашата безопасност. Изборът трябва да бъде направен много внимателно, защото само качествени продукти ще свършат възложената им от Вас работа.
Съвременните учени работят за подобряване на дизайна, използването на естествен каучук, използването на графит и силикон при производството на авточистачки. Чистачките се делят на такива с метална рамка и други без рамка.

Чистачки с метална рамка

Авточистачки, състоящи се от метална рамка и гумена лента четка – стъклочистачки с метална рамка.

Чистачки с рамка

Чистачки с метална рамка

Съвременните автомобили са различни от предшествениците си по отношение на изпъкналостта на предното стъкло. За да се осигури по-добро натискане на цялата повърхност на четката към стъклото, чистачките с рамка са оборудвани със система от ролкови рамена, свързани с панти. Колкото повече има от тях, толкова по-добро е притискането към всяка точка от стъклото, но намалява издръжливостта на устройството. Производителите често използват тънка метална рамка в комбинация с еднослойна гума, което значително намалява цената на продукта. За съжаление, тези авточистачки не са много надеждни във времето и има голяма вероятност от наранявания и драскотини върху стъклото. По-добрите модели за подобряване на аеродинамиката, добавят и спойлери към чистачките. Освен това за изработката им се използва износоустойчива гума, а за рамката се използва дебел метал, а някои части, включително и пантите се заместват с пластмаса, което намалява разхлабването на конструкцията и подобрява адхезията към стъклото. Трябва да се отбележи, че пластмасата се държи много по-добре при ниски и отрицателни температури и замръзва значително по-малко.
За зимния сезон, специално са проектирани зимни рамкови чистачки. Цялата рамка е скрита в гума, устойчива на студ, която предпазва металните части на устройството от влага, което спомага за увеличаване на експлоатационния им живот.

Съвет към шофьорите

С началото на есента е необходимо използването на Зимна течност за чистачки. При подбора на такава течност, избягвайте такива с метанол. Те са с вредно влияние върху човешкия организъм при вдишване и поглъщане.

Разгледайте Зимна течност ВЮРТ и Зимна течност БАРДАЛ!

Безрамкови чистачки

Този вид стъклочистачки нямат шарнири и ролкови рамена, вместо това имат стоманена пластина, която повтаря извивките на предното стъкло и система от пружинни елементи в устройството. Благодарение на тази система, перото на чистачката се напасва равномерно по цялата дължина. Освен това лекият дизайн подобрява аеродинамичните свойства на чистачките и увеличава видимостта.

Чистачки без рамка

Безрамкови чистачки

Що се отнася до зимната употреба на чистачки без рамки, ниската податливост на заледяване, съчетана с използването на висококачествена студоустойчива гума, прави този тип чистачки наистина целогодишен. Живота на този вид чистачки е значително по-дълъг – около 12 месеца, а за обикновените е около 6 месеца.
Преди време недостатъка на тези чистачки беше високата им цена. С напредване на технологиите това правило си има изключение.
Магазин SERVO.BG предлага висококачествени чистачки Mitutoyo на достъпни цени.
Ниската им цена предразполага всяка година да имате възможност да ги заменяте с нови и да си осигурите прекрасна видимост.