Автомобилните акумулатори се явяват едни от най-важните авточасти, тъй като те осигуряват стартирането на автомобила. Затова работоспособността на автомобила пряко зависи от изправността на акумулатора. От акумулатора зависи не само стартирането на двигателя, но и всички потребители на енергия при включен или изключен двигател: автомобилни лампи, отопление, вентилация, и т.н. Устройството на акумулатора е много просто. При зареждането му електрическата енергия се преобразува в химическа енергия, а като се разрежда се получава обратния процес.

Кога трябва да се смени акумулатора?

Разбира се, периодично е необходимо да се подмени автомобилния акумулатор. За съжаление повечето водачи на автомобили се сещат за това, когато вече колата не пали.  Възможно ли е да се предвиди повредата на акумулатора?
На първо място, продължителността на живота е посочена от самите производители. За премиум марки това може да е и над 5 години, а за по-малко авторитетни от две до пет години – това е указано в сервизната книжка.

Някои признаци индиректно показват, че акумулатора вече излиза от строя:

 • Автомобила трудно пали дори и през лятото
 • Бордовият компютър непрекъснато индексира разряда на акумулатора
 • Дори след продължително зареждане индикаторът на акумулатора показва непълен заряд
 • Индикаторът показва различна плътност на електролита в клетките.

Акумулаторите на автомобила могат да излязат от строя преждевременно поради различни причини:

 • В резултат на недостатъчно зареждане, дълъг престой в разредено състояние, прегряване и т.н. на електролитите се появява кристално покритие, което предотвратява пълното зареждане на акумулатора.
 • Поради замърсени акумулаторни клеми, те прегряват поради не добър контакт, и не предават напълно заряда на запалването. Поради замърсяване на клемите или електролита, акумулатора не държи заряд.
 • Късо съединение вътре в акумулатора – характеризиращо се с висока температура и отделяне на газ.

Заслужава ли си да се поправя акумулатора?

Опитните автосервизи могат да възстановят ефективността на акумулаторите чрез наливане на нов електролит и дестилирана вода, цикли на зареждане и разреждане. За да вземете правилното решение трябва да се консултирате със специалист – може би във вашия случай само замяна ще се се окаже правилно решение.

Как да направим правилният избор на акумулатор?

Ако досегашният акумулатор Ви е вършил перфектна работа преди излизането му извън строя, вижте параметрите му и си купете същия, може и различна марка, но със същите параметри.
Можете да проверите в книжката на автомобила, с какви параметри акумулатор предвижда производителя на автомобила.
При избор на акумулатор са важни полярността, вида на корпуса, размера и капацитета на самата батерия:

 • Размерите се установяват с помощта на рулетка.
 • Типа корпус: “евро” или “азиатски”
 • Полярността се определя от начина, по който са разположени акумулаторните клеми:
  Може плюса да е отдясно и минуса отляво, а може и да са обратно разположени. Това е от огромно значение.
 • Капацитетът трябва да е точно същият като този на старата батерия, например 60А или в указания от производителя диапазон.

Как да изберем марката на акумулатора?

Естествено е по-добре да вземете точно този, който сте имали преди. Но можете да изберете аналог – можете да спечелите от по-ниска цена или техническите му спецификации. Що се отнася до избор на акумулатор по-добре е да се консултирате със специалист – той ще Ви обясни всички подробности.

Направете своя избор на акумулатор в магазин SERVO.BG!