Премахване на ръжда от кола? Как да я отстраним завинаги?

В тази статия ще опишем как се появява корозия върху превозното средство, как да се борим с нея и да Ви дадем съвети за отстраняване на ръжда по колата от личен опит.

Защо колата започва да ръждясва?

Способно да ръждяса е само това желязо, което се окислява след взаимодействие на водата с метала. Корозията е електрохимичен процес, в който анода (ролята му изпълнява каросерията на автомобила) емисира електрони, чрез които електролита (водата, може и с лек примес на соли) влизат в катода (металната част, която може да приеме електрони). В този процес желязото или металната част на колата, се превръща в железен оксид – т.е. в ръжда.

Осмислянето на процеса на корозия ни дава и инструментите, с които да го преборим. Тъй като тялото на колата е направена от желязо, анода и катода са винаги там, то трябва да направим нещо с електролита. Между другото, именно поради по-голямото насищане на различни соли на химични реактиви, които използват комуналните служби през зимата, колата започва да ръждясва силно през този период.

НАЧИНИ за борба с корозията и премахване на ръжда от кола.

Човечеството е изобретил защитна бариера срещу корозията, като не позволява на метала физически контакт с външната среда и така го защитава.

Бариерна защита – боя и лак – това е всичко, което предпазва от атмосферни влияния.

Принципът на протекторната защита е различна: трябва да се окисли така нареченият “жертвен” метал – например цинк, който се намира в пряк контакт със стоманата.

В резултат на електрохимичната реакция карозира цинка вместо желязото.

Такова покритие е ефективно дори и при наличие на дефекти, и колкото е по.дебел цинковия слой, толкова е по-дълга и трайна защитата. Всички знаем за добрата устойчивост на корозия на поцинкованата каросерия. Ярък пример за това са автомобилите Audi 80 и Audi 100, които дори и след 30 години, са в много добро състояние.

Нека да си поговорим за различните начини за борба с корозията и премахване на ръжда от кола.

Първият начин е пасивен. Необходимо е да се покрие метала с изолиращо покритие  – да се грундира и боядиса. Този процес е най-ефективният начин да се предотврати корозия. При него трябва постоянно да се следи за цялостта на защитното покритие, да се проверява за щети – пукнатини, подутини и дефекти върху каросерията. В тази насока се отнасят и дейностите свързани с чистотата на автомобила. Колата трябва да се мие често (на всеки две седмици) и периодично да се полира.Водата се стича по-бързо и лесно по полирани повърхности.

Вторият начин за борба срещу корозия и премахване на ръжда от кола се нарича активен и се основава на използването на различни покрития върху метал. Той се осъществява с помощта на китове, уплътнители и антикорозионни материали. Като цяло, тези препарати се използват по най-застрашените обекти от корозия области в автомобила – прагове, шаси, подкалници. Допълнителна защита е ефективна само ако се прилага върху абсолютно чисти и сухи повърхности.В противен случай под защитния филм може да остане вода, която да продължи процеса на корозия.

Третият начин – електрохимичен – е по-рядко срещан.Това е заради високата цена и необходимостта от постоянно захранване на допълнително инсталиран електронен прибор. Може да се каже, че благодарение на промяна в потенциала на електрода, корозионните процеси започват да текат в колата само на едно място. Катода вече не е каросерията на автомобила, а специален електрод, който ръждясва вместо нея.

Всичките начини на защита от ръжда взаимно се допълват. Но понякога има пропуски и процесът на появяване на ръжда се проявява в цялата си кафяво-червена краска. Тук трябва да се действа бързо и оперативно. Началото на процеса на корозия е много проста, а да се избавим от нея се оказва доста сложно.

Как да премахнем ръждата от колата си?

Първо трябва да отстраните грубите появи на ръжда с телена четка или шкурка.

Съществуват ефективни преобразуватели на ръжда (на немските фирми Wurth и Normfest).Те преобразуват чрез химична реакция железния оксид в химически неактивно  и стабилно вещество.

Преобразувател на ръжда на спрей

Преобразува ръждата и спира нейното действие

Ръждопреобразувател

Преобразува и спира ръждата

 

 

 

 

Задължително трябва да се обработи ръждата в целия си обем иначе

процеса на корозия ще продължи. Отгоре спокойно можете да нанесете лак или боя.