Вътрешно почистване на двигателя преди поредната смяна на масло идва на дневен ред поради няколко причини:

  • Преминаване към смяна на масло от съвсем друг вид или марка
  • Значително влошаване на състоянието и вида на маслото преди неговата замяна – удебеляване, силно почерняване, наличие на мръсотии или така наречената черна кал
  • Експлоатиране на автомобила след датата за смяна на маслото

Почистването на двигателя се препоръчва във всеки от горните случаи. Основната цел е да се премахнат остатъците от старото масло от двигателя преди да се налее ново чисто масло.

Как и с какво да се промие двигателя?

Има няколко начина за качествено почистване на бензинови или дизелови двигатели при смяна на масло:

  • Използване на специални добавки за почистване и промиване на двигателя
  • Експлоатация на автомобила с качествено масло и намаляване на интервала за смяна

Добавка за почистване на двигателя 

Представлява активен концентрат от миещи присадки. Използването му е просто. Преди смяната на масло добавката за почистване се изсипва в старото масло при загрят двигател и се оставя да работи 10 минути на празен ход. След това веднага промитото старо масло се изхвърля, налива се ново и се сменя филтъра. Добре е да се използват качествени добавки за промиване тъй като зоната на почистване е много деликатна. Можете да заложите на качеството на ВЮРТ

Добавка за почистване на двигател

Почиства двигателя отвътре и осигурява нормалното му функциониране

Съкращаване интервала за смяна на масло

При този метод се прибягва към нормална смяна на масло с нов висококачествен продукт. След това двигателя се експлоатира в обичаен режим, но следващата смяна се осъществява слез 2 – 3 хил. км. Почти всички масла съдържат в себе си почистващи добавки и така осигуряват вътрешно почистване на двигателя. След като си свършат работата по почистването на замърсен двигател е нужна нова краткосрочна смяна. Следващото масло е хубаво да е аналогично на старото. За много силно замърсени двигатели тази процедура трябва да се повтори и дори потрети, след което се преминава към нормален срок и пробег.

Обобщение: 

За да се предотврати натрупването на утайки в двигателя, трябва да се използват качествени масла, отговарящи на всички необходими стандарти.

Използването на една и съща качествена марка масло и смяната му на точно определените километри или срок предотвратяват необходимостта от почистване на двигателя.

Икономията по отношение на качеството на масло е недопустима. Първоначално външните признаци на появяване замърсявания по двигателя не са видни.